Strona główna

Nasza szkoła

Galeria fotografii

Archiwum

Napisz do nas...

Przetargi

Witamy na Szkolnym Portalu Informacyjnym Zespołu Szkół Ogólnokształcących Nr 6 w Kielcach

Wspiera nas...

Pomoce naukowe

Język polski

Język angielski

Matematyka

Geografia

Fizyka i Astronomia

Chemia

Historia

Informatyka

Religia

Nauczanie zintegrowane

Kółka zainteresowań

Wyszukiwarki

Szukajcie,
a znajdziecie... nawet ściągi :-)

Testy

Szkoła Podstawowa

Gimnazjum

Unia Europejska

Unijne ABC...

Szkolny Klub UE

 

Dla rodziców

Rekrutacja do szkół

Dni otwarte szkoły

Dysleksja

Gimnastyka korekcyjna

Poradnie

Narkomania

Pomoc najmłodszym

Warto wiedzieć

Jan Paweł II

Szanujmy tradycję

Znaj swoje prawa

Metody nauczania języków obcych

Szkoła XXI wieku?

Różności

Linkownia

Humor

Krzyżówki

Psychozabawy

Encyklopedie

Encyklopedia WIEM

Encyklopedia WP

 Internautica

Britannica

Wikipedia

Słowniki

Słowniki.onet.pl

Wielojęzykowy Słownik roślin

Ling.pl-multisłownik

Biblioteki

 

 

"W zdrowym ciele … zdrowe warzywa i owoce"

Warzywa i owoce - najlepszy sojusznik również w walce z chorobami!

W myśl tego powiedzenia Samorząd Uczniowski zorganizował „zdrowy dzień” w naszym gimnazjum. Wszystkim bowiem wiadomo, że codzienne spożywanie świeżych warzyw i owoców jest niezbędnym elementem prawidłowej diety. Należało przynieść więc na II śniadanie owoc lub  warzywo.

Komisja ustaliła, że w zespołach klasowych, w których wszyscy będą pamiętali o „zdrowym II śniadanku” uczniowie otrzymają po +10 punktów.

Niestety, nie wszyscy pamiętali , więc tym bardziej na wyróżnienie zasługują następujące klasy

IIb, IIIb i IIId.

A tak prezentowali swoje owoce uczniowie z klas Ic i Id:

 

Zebraliśmy trochę informacji o zdrowym odżywianiu się - PRZECZYTAJCIE!

Różne pokarmy zawierają różne składniki pokarmowe i ważne dla zdrowia substancje. Żadna potrawa nie zawiera wszystkich składników odżywczych w wystarczającej ilości. Na przykład pomarańcze zawierają witaminę C i kwas foliowy, nie zawierają natomiast witaminy B12 z kolei ser zawiera wapń, witaminę B12 nie zawiera za to witaminy C. Aby się upewnić, że spożywasz wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze zapoznaj się z piramidą zdrowia jako z podstawą wiedzy o prawidłowym odżywianiu. Jedz rekomendowaną ilość każdej z pięciu głównych grup produktów. Jeśli unikasz wszystkich pokarmów z jakiejś grupy, szukaj wskazówek jak uzupełnić niedobory.

Prof. Witold Zatrioński, znany propagator zdrowego stylu życia wśród Polaków, mówi wprost: „Jeśli nie pali się papierosów i nie nadużywa alkoholu, właściwe odżywianie jest podstawą zachowania zdrowia”. Jak zatem jeść, by być zdrowym? Eksperci od żywienia od lat próbują zachęcać ludzi do tego, żeby podstawą jedzenia były pokarmy pochodzenia roślinnego, nie zwierzęcego. Istnieje wiele modeli zdrowego odżywiania, ale wszystkie zawierają jedno przesłanie. Trzeba jeść głównie: pokarmy zbożowe oraz warzywa, owoce. Na tej podstawie eksperci opracowali tzw. piramidę zdrowia, czyli pogrupowali produkty żywieniowe, których należy jeść najwięcej i których trzeba zjadać jak najmniej.

     Istnieje wiele diet zapewniających zdrowie. Skala upodobań kulinarnych poszczególnych ludzi jest bardzo szeroka. Wykorzystując jednak wiedzę zawartą w piramidzie zdrowia, można stworzyć własną dietę zapewniającą wszystkie składniki, które są niezbędne do właściwego odżywiania. Uwaga, w zdrowym odżywianiu ważne są także wielkości posiłków. Jeśli ktoś nie potrzebuje tak wielu kalorii (ponieważ prowadzi siedzący tryb życia), powinien zmniejszyć ilość posiłków. Warto też pamiętać, że wiele pokarmów i przekąsek, które jada się co dnia, mogą zawierać składniki z różnych grup. Na przykład popularna kanapka może dostarczać: ciemny chleb z grupy produktów zbożowych, wędlinę z grupy mięs i fasoli oraz chudy ser z grupy nabiałów.

 Co uważamy za posiłek?
Chleb, płatki śniadaniowe, ryż, makaron, kasze

  • 1 kromka chleba
  • 1 filiżanka płatków śniadaniowych
  • 1/2 filiżanki gotowanych płatków, ryżu, makaronu

Warzywa

  • 1 filiżanka surowych, liściastych warzyw
  • 1/2 filiżanki innych gotowanych lub nie warzyw
  • 3/4 filiżanki soku z warzyw

Owoce

  • 1 średnie jabłko, banan, pomarańcza, brzoskwinia
  • 1/2 filiżanki rozdrobnionych, gotowanych, puszkowanych owoców
  • 3/4 filiżanki soku owocowego

Mleko, jogurty, sery

  • 1 filiżanka mleka lub jogurtu
  • 40 g żółtego sera

Mięso, drób, ryby, fasola, jajka, orzechy

  •  60-90 g  gotowanego chudego mięsa, drobiu, ryb
  •  1/2 filiżanki gotowanej fasoli
  •  75-cio gramowy kotlet z soi lub 1 jajko równoważy 30 g chudego mięsa
  •  2 łyżki stołowe masła orzechowego lub 1/3 filiżanki orzechów równoważą 30 g chudego mięsa

FrontPage image

Copyright (c) 2003-2006 Szkolny Portal Informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone
Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 6, ul. Leszczyńska 8, 25-321 Kielce
Nadzór merytoryczny portalu prowadzi mgr
Barbara Ozimirska

Data ostatniej aktualizacji 12.12.2006
Strona optymalizowana w rozdzielczości 1024x768 dla IE 5.0 lub nowszych.
Protected by BOWI Group